top of page

ATLAR NASIL UYUR

Atların nasıl uyuduğu sorusu birçok kişiyi endişelendiriyor. Birincisi, bununla ilgili birçok mit ve masal var. İkincisi, bu kadar güzel ve iri bir hayvanın nasıl durduğunu merak ediyorum. Birçok insan atların ayakta uyuduğuna inanır. Ama gerçekten öyle mi? Sizi şimdi öğrenmeye davet ediyoruz. Atlar gerçekte nasıl uyur? Atlarla uğraştıysanız ve günde en az birkaç saatinizi onlarla geçirdiyseniz, aşağıdaki resim size tanıdık gelecektir. Atlar nasıl uyur? Böylece hayvan çayırda (ahırda) gözleri kapalı ve bir arka ayağı altına sıkışmış olarak sessizce ve huzur içinde durur. Sonra aniden kulak bir yöne, sonra diğer yöne hareket etti, ardından kuyruk can sıkıcı sineği sıyırdı ve gözler kapalı kaldı. Soru ortaya çıkıyor - hayvan uyuyor mu, uyumuyor mu? Aslında buna rüya demek zor tabi


HOW HORSES SLEEP
HOW HORSES SLEEP

Birçok insan atların ayakta uyuduğuna inanır ve iddia eder. Ama öyle değil. Doğası gereği, bu hayvanlar zamanlarının çoğunu ayakta geçirirler. Bu nedenle fırsat buldukça hafif bir yarı uykuya dalarlar. Bu dinlenme yeteneğini vahşi atalarından aldılar.


Gerçek şu ki, vahşi atlar yan yatarak uyuyamazlardı. Her an avcılar sürüyü yakalayabilir. Ve uzun bacaklı atın yükselmesi için birkaç saniye harcaması gerekiyor. Bazen o zaman bir ömre bedel olabilir. Bu nedenle, eski zamanlardan beri atlar, her an uçabilmek için ayakta dinlenmeyi öğrenmişlerdir.


Ayrıca bu yetenek diz eklemlerinin özel bir yapısı ile ilişkilidir. Bir at ayakta dinlenmek istediğinde vücut ağırlığını dört bacağa eşit olarak dağıtır. Bu durumda diz eklemleri bloke edilir ve bağlar ve kemikler adeta "kelepçelenir". Bu sayede hayvan uzun süre ayakta kalsa bile ağırlık hissetmez. Ayrıca kasların tamamen gevşemesi meydana gelir.


Böyle bir atı ayakta duran diğerinden ayırt etmek kolaydır: sırtının alt kısmı bükülür, uzuvları düz ve paralel durur, başı hafifçe eğilir, kulakları gevşer. Ayrıca kural olarak kuyruğun ucu belin gevşemesi nedeniyle biraz düşer, alt dudak sarkar. Ama elbette bu tam teşekküllü bir rüya değil, sadece bir şekerleme. Diğer tüm hayvanlar gibi, atların da beden ve zihin için iyi bir dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yani, tam teşekküllü bir uykuda, uzanmak. yan tarafta.»


Taylara bakarak atların nasıl uyuduklarını ve nasıl bir tam uyku uyuduklarını anlayabilirsiniz. Evet, evet, çocuklukta, annesinin yanında güvende, tay neredeyse her zaman yan yatarak uyur. Ancak at yetiştiricisi, yetişkin atını böyle bir pozisyonda görürse şaşırmayacaktır. Yetişkin atlar da bazen "toynaklarını atarak" dedikleri gibi uykuya dalmalarına izin verir. Üstelik rüya görürler ve hatta horlarlar. Zoologlar, atların yalnızca yanlarında rahat bir baş ve boyun ile yatar pozisyonda derin bir uyku evresine girdiklerinden eminler. Ancak atlar yapıları gereği, büyük vücut kütleleri ve oldukça ince kemikleri nedeniyle uzun süre yan yatamazlar. Bu nedenle, kural olarak 3-4 saatten fazla olmamak üzere bu pozisyonda uyurlar.


Yani artık atların ayakta ve yan yatarak uyuması sizin için bir doğa gizemi olmayacak. Sonuçta, artık sürecin doğasını anlıyorsunuz ve hayvanın ne zaman uyukladığını ve ne zaman tamamen dinlendiğini biliyorsunuz. Atlar günün büyük bir kısmını ayakta geçirirler ve sadece 2-3 saat kadar derin bir uyku uyuyabilirler. Ancak bunun için tamamen güvenli olmaları gerekiyor.


Ahırdaki atınız asla yan yatarak uyumaz, ancak yine de ayakta durmaya devam ederse, büyük olasılıkla hayvan rahatlayamaz. Pek çok insan, her tarafı kapalı olan rahat bir bölmenin dinlenmek için en iyi yer olduğunu düşünür. Ama değil. Doğası gereği atlar sosyal hayvanlardır, her zaman akrabalarıyla iletişim halinde olmaları gerekir.


Başka bir şey de sürüde serbest otlatma. Sadece bu tür koşullarda, çok sık olarak, atlar kendilerini güvende hissederek bir veya iki saat sağlıklı bir şekilde uyuyabilirler. Bir insanın iyi bir dinlenme için yaklaşık sekiz saat uykuya ihtiyacı varken, bir at için 3-4 saat yeterlidir. Bununla birlikte, uygulamanın gösterdiği gibi, hafif yarı uyku durumunda, hayvan günde ortalama 6 ila 15 saat uyur. Bu modda, gücü tamamen geri kazanmak için yalnızca 2 saatlik derin uyku yeterli olacaktır.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



bottom of page