top of page

BİNİCİLİK FAYDALARI

Sir Winston Churhill, "Bir atın dışının insanın içini iyi yapan bir şey vardır."

Yukarıdaki alıntı, ata binmenin birçok faydasını hemen hemen özetliyor. Binici için sağlıklı ve faydalı olduğu için popülerlik kazanan bir açık hava rekreasyon aktivitesidir. Genel kanının aksine binicilik, atıl ve pasif bir aktiviteden uzak bir spordur. Tek başına hem kardiyovasküler hem de kas kondisyonlaması olan bir egzersizdir ve binicinin yaşamının birçok yönünü iyileştirir. Yaş ve yetenekler konusunda çok az sınırlama vardır, bu da ata binmeyi hem yetişkinler hem de çocuklar için erişilebilir ve eğlenceli hale getirir.

At Binmenin Fiziksel Faydaları

Bir egzersiz türü olan binicilik, tüm egzersizler gibi solunumu ve kan dolaşımını iyileştirir. Bunu farklı kılan şey, aktivitenin uzun bir süre atın arkasında iyi bir duruşa sahip olmayı içermesidir, bu da binici için genel olarak daha iyi bir duruş anlamına gelir. Atın hareketi sırasında denge ve koordinasyonu destekler ve sonuç olarak binicinin motor fonksiyonu iyileşir.

Atın ritmik yürüyüşü, binicinin buna göre ayarlanması için sürekli bir ihtiyaç yaratır ve özellikle pelvik kaslar ve postural kaslar olmak üzere farklı kas grupları üzerinde aktif olarak çalışılır. Daha yüksek hızda, kuadriseps ve hamstrings gibi diğer kas grupları üzerinde yoğun bir şekilde çalışılmaktadır.

Atın doğal yürüyüşüne karşı sürekli ayarlama ve karşı tepki, iyi bir sürüş duruşu ile birleştiğinde omurgayı güçlendirir, eklem hareketliliğini arttırır ve çeşitli kas gruplarını koşullandırır.

Tecrübeli bir at binicisi ayrıca çevre ile büyük bir duyusal entegrasyon geliştirecek, uyanıklık geliştirecek ve acil durumları daha iyi algılayıp idare edebilecektir.

Ata Binmenin Zihinsel Faydaları

Ata binmenin bariz sağlık yararları dışında, zihinsel yönü hafife alınmamalıdır. Ata binmeye başlayan sayısız insan, binicilik sırasında yaşadıkları keyfi anlatıyor. Binicilik dersi alan çocuklar bile bir sonraki derslerini sabırsızlıkla bekliyorlar.

Zevk duygusu, hem sürüş keyfinden hem de harika açık hava ile bağlantılı hissetmekten kaynaklanır. Sürüş parkurlarındaki temiz hava ve içten gelen keyif, çoğu zaman modern hayatın getirdiği stres düzeyinin düşmesine neden oluyor. Daha az stres düzeyine sahip biniciler yavaş yavaş kendilerine karşı iyi hissetme faktörü geliştirirler ve bu da onları daha olumlu ve neşeli kılar ve yeni keşfedilen iyimserlik günlük yaşamlarına nüfuz eder.

Amatör bir binici daha yetkin hale geldikçe sürekli yeni şeyler öğrenir; binicilik kelime dağarcığı, koordinasyon ve denge, atın tımarlanması vb. olsun, zihin asla devreden çıkmadığı sürece öğrenme asla durmaz. Bu sürekli öğrenme zihinsel egzersizi, çalışmaların gösterdiği gibi, bir uyarı tutar ve hafıza kaybını önler.

Düzenli biniciler ayrıca ata karşı derin bir güven duygusu geliştirir, bu da sonuç olarak etrafındaki diğer insanlara güvenmek için daha büyük bir kapasiteye yol açar.

Ata Binmenin Psikolojik Faydaları

At büyük bir hayvandır. Bir ata uygun şekilde binmek için, bir binicinin kontrolü kullanması ve atın komutlarınıza yanıt vermesini sağlamak için gereken becerilerde ustalaşması gerekir. Büyük bir hayvan üzerinde kontrol elde etmek, günlük zorluklarla yüzleşmede faydalı olan muazzam bir özgüven ve güven aşılar. Kontrol ve başarı duygusu, sürücülerin her zorlu yamanın evcilleştirilebileceğine inandıkları için zor durumlarla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olacaktır.

Ustalıkla ata binmeyi öğrenmek kolay bir şey değildir ve sabır unsurunun geliştirilmesi gerekir. At büyüklüğündeki hayvanlarla uğraşmak da riskli olarak algılanır ve bu nedenle risk alma yetenekleri keskinleşir.

Bunun dışında at biniciliği ile uğraşan kişilerde dış dünyaya ilgi ve açık havayı takdir etme gelişir. Modern toplumu karakterize eden telaşlı masa başı işlerden kaçmak için buna çok ihtiyaç var.

Ayrıca ata olan saygı ve bakım ihtiyacından kaynaklanan, düzenli bakım ve beslenmeyi de içeren bir sorumluluk duygusu gelişir.



bottom of page