top of page

Bir Ata Nasıl Yaklaşılır?


Bir Ata Nasıl Yaklaşılır?
Bir Ata Nasıl Yaklaşılır?

Atlar akıllı, çalışkan hayvanlar ve harika arkadaşlardır. Aynı zamanda, hala büyük boyutlarına ve büyük güçlerine sahip olduklarını ve bu nedenle korktuklarında veya kışkırtıldıklarında tehlikeli olabileceklerini unutmak çok kolaydır. Ancak, bir atla uğraşırken bazı güvenlik kurallarına uyarak, bu güzel hayvana olan ilginizi ve saygınızı zahmetsizce gösterebilirsiniz. Not: Atlarla ilgili deneyiminiz yoksa bir profesyonelle çalışın. Tanımadığınız bir ata, sahibinden izin almadan yaklaşmayın.


1 At vücut dilinin temellerini öğrenin. Bir ata yaklaştığınızda halinden memnun, açık yürekli bir hayvan ile heyecanlı veya üzgün bir durumu birbirinden ayırt edebilmek çok önemlidir. Aşağıdaki işaretlere dikkat edin.Rahatlık belirtileri (eğer görürseniz, yaklaşmaya devam edebilirsiniz): size bakmayan rahat, yumuşak gözler; vücudun başını veya ön tarafını kendi yönünüze çevirmek; dudakları yalamak; kulaklar sana dönük; vücudun huzurlu, rahat duruşu. Rahatsızlık belirtileri (fark ederseniz uzaklaşın ve yaklaşmayın): yaklaştığınızda sizden uzaklaşmak veya kaçmak; yönünüze sabit bir bakışla gergin, genişlemiş gözler; kulaklar düzleştirilmiş (geriye dönük); dişleri açığa çıkarmak veya ısırmaya çalışmak; yetiştirme veya tekmeleme;


2 Her zaman atın nerede olduğuna dikkat edin. Atın arkanızdan koşması ve şaha kalkması sadece birkaç saniye sürer.Bu nedenle atın nerede olduğunu mutlaka bilmeli ve yakından takip etmelisiniz. Her şey bir atı korkutabilir. At, toynaklarının altına düşmemek için size doğru koşuyorsa, kollarınızı yukarı kaldırın (bu sizi daha iri gösterecektir) ve kesin, sakin bir sesle "dur" veya "vay" deyin. Bu, atı farklı bir yöne yönlendirmenize yardımcı olacaktır.


3. Ata yaklaşmadan önce varlığınız için zorlayıcı değil baştan çıkarıcı koşullar yaratın. Atların ilişkisinde baskı ve özgürlük kavramları vardır. Atlar sürü hayvanlarıdır ve büyük olasılıkla onlara yaklaşmanızı beklemeyecektir. Basitçe göz teması kurmak, şimdiden ata baskı uygulamaya başlıyor ve onu sizden kaçmaya itiyor.


4 Mümkünse ata çapraz olarak önden yaklaşmaya çalışın. Bir ata yaklaşmanın bir numaralı kuralı, atın sizin yaklaştığınızı bilmesidir. Bu, hayvana önden ve hafifçe yandan yaklaşarak (öndeki kör noktadan kaçınmak için) en kolay şekilde (şüphesiz) başarılabilir. Mümkünse ata sol önden yaklaşın (en iyisi bu); çoğu durumda atlar sol taraftaki bir insan tarafından idare edilmek üzere eğitilirler, bu nedenle genellikle bu şekilde daha rahat hissederler. Atların insanlarla iletişim kurmak için her iki tarafı da tercih ettiği bir efsanedir. Olağanüstü insanlar yıllar içinde her şeyi sol tarafta yapma, sol taraftaki atı eğitme ve duyarsızlaştırma ama sağ tarafı unutma alışkanlığını geliştirdiler.Vahşi doğada atlar hiçbir tarafa dikkat etmeden birbirlerine yaklaşırlar. Atınızla karşılıklı başarınız için her iki taraftan da çalışmanız en doğrusu olacaktır. Dikkatli, eşit yürüme adımlarını kullanın. Rahatlamaya çalışın, çünkü atlar ince gerilim belirtilerini algılamakta çok iyidir. Kendi adımlarınızı gizlemeye veya susturmaya çalışmayın. Atla göz teması kurmayın. Bu bir tehdit olarak yorumlanabilir. Yaklaşırken atın dizlerine bakın.


5 Eğer ata arkadan yaklaşmanız gerekiyorsa, bunu belirli bir açıyla yapın. Yalnızca ata giden sinyal hatlarına aşina olan deneyimli eğitmenlerin bunu yapmasına izin verildiğini unutmayın. Ata önden başka bir şekilde yaklaşılması tavsiye edilmez.Arkandan biri gelse rahatsız olursun, aynı şey atın başına da gelir. Hayvana belirli bir açıyla yaklaşarak (doğrudan arkadan değil) mümkün olduğunca rahat etmeye çalışın. Açı ne kadar büyük olursa o kadar iyidir. Atların monoküler görüşü vardır, yani siz onlara yaklaşırken her bir gözle ayrı bir yan resim görürler. Daha önce de belirtildiği gibi, ata sağdan yaklaşmaktansa soldan yaklaşmak daha iyidir.


6 Yaklaştığınızı ata bildirmek için sesinizi kullanın. Binicilikte yeni başlayanlar için, deneyimli bir eğitmenin atıyla sürekli konuşması garip gelebilir. Ancak çok önemli bir amaca hizmet ediyor: hayvana sürekli olarak kişinin nerede olduğunu söylüyor.Bir ata yaklaştığınızda, onunla da nazikçe konuşmalısınız. Yalnızca sakin ve eşit bir ses tonu kullandığınız sürece her şeyi söyleyebilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu durumda, biniciler şu satırlarda bir şeyler söyleyecektir: "Hey at, binmeye hazır mısın?" Ata yaklaşmak için seçilen yönden bağımsız olarak bunu yapmalısınız, ancak ona önden yaklaşmıyorsanız kritik hale gelir. At sizi hemen fark etmeyebileceğinden, yaklaştığınızı sesinizle uyarmanız çok önemlidir.


7 Atın sizi koklamasına izin verin. Köpekler ve diğer birçok hayvan gibi, atlar da diğer canlıları ve tehditleri tespit etmek için koku alma duyularını kullanırlar. Bir ata yaklaştığınızda, onu koklayabilmesi için elinizi öne doğru uzatın.Elinizi doğrudan atın ağzına sokmayın, ondan birkaç adım uzakta durun ve elinizle atın ağzı arasında yaklaşık 30 cm mesafe bırakarak nazikçe ata doğru uzanın (avuç içi aşağı bakacak şekilde). At elinizi koklamakla ilgilenmiyorsa, artık onu rahatsız etmeyin. Sadece elinizi kaldırın ve bir sonraki adıma geçin. 8 Atınız için ikramınız varsa, ona küçük bir ısırık verin (sahibinden izin almanız şartıyla). Bu bir gereklilik değildir, ancak bu şekilde yabancı bir atın beğenisini kazanabilirsiniz. At beslemedeki en büyük tehlikelerden biri, genellikle ölümcül olabilen kolik oluşumudur, bu nedenle önlem olarak atın sahibine sormak en iyisidir'Ona herhangi bir şey yapmadan önce onun izni. Kolik, o yiyeceğin küçük miktarlarını bile yemek de dahil olmak üzere bir dizi faktör tarafından tetiklenebilir. atın alışık olmadığı, alerjisi olduğu veya yanlış zamanda yemiş olduğu. Bazı işlenmiş gıdalar ve bazı yabani bitkiler atlar için zehirli olabilir. Ayrıca, atın sahibinin onu özel bir diyet veya tedavi altında tutması da mümkündür ve bazı ikram türleri, vücudun ilaç veya takviyeleri emmesini engelleyebilir. Bütün bunlar, ona herhangi bir ikramda bulunmadan önce atın sahibinden izin istemek için makul gerekçelerdir. Atı ödüllendirdiğinizde, onu avucunuzun içine koyun ve tamamen açık tutun. Bu, atın yanlışlıkla parmaklarınızı ısırmasını önleyecektir.Atın ikramı senden almasına izin ver. Canı istemiyorsa onu alması için zorlamayın.


Bazı atların ödül nedeniyle ısırmaya başlayabileceğini unutmayın; Sebepsiz yere bir ödül verilirse çok çabuk kabalaşırlar, bu nedenle ödül, attan istenen davranıştan hemen sonra ve yalnızca eşlik eden bir sesli komutla birlikte verilmelidir. Ayrıca, ikramlar yanlış kullanılırsa, ikramınız yoksa at sizinle gelmeyi reddetmeye başlayabilir ki bu da yeterince kötüdür. Birçok yaygın meyve ve sebzenin küçük parçaları, bir at için mükemmel ikramlardır. Örneğin, çoğu at havuç ve elma dilimlerini sever. atı okşa.At üzerinde herhangi bir işlem yapmaya başlamadan önce, hayvana sevginizi göstermek ve onu daha rahat bir duruma getirmek için bir dakikanızı ayırın. Onunla konuşmaya devam ederken atın omzuna yaklaşın. Sizi gördüğünden ve aynı zamanda size yumuşak, huzurlu bir bakışla baktığından emin olun. Boynunu, omzunu ve yelesini nazikçe okşayın. At gevşediğinde, vücuttaki sevişmeyi yavaş yavaş ekinlere doğru hareket ettirebilirsiniz. atı okşarken, göz, burun ve ağız gibi hassas bölgelerden uzak durun. Sürtünme veya hafifçe kaşıma kullanın, ata asla şaplak atmayın veya hafifçe vurmayın, çoğu at bundan hoşlanmaz.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



bottom of page