top of page

ATLARIN TEMEL ORTOPEDİK SORUNLARINI NELERDİR

Ortopedik problemler , özellikle atletik faaliyetlere adanmış atlarda , düşündüğünüzden daha fazla tekrar eder. Pek çok mal sahibi, bu soruna şaşırır çünkü besin açısından yetersiz beslenme, uzuvların aşırı yüklenmesi ve hatta genetik sorunlar gibi farklı kökenlere sahip olabilir.


Atlarınızın ortopedik sağlığını korumakla ilgileniyorsanız , okumaya devam edin ve atları etkileyebilecek bu nitelikteki temel sorunlar hakkında daha fazla bilgi edinin. Sağlık komplikasyonlarını ve bunların ana tetikleyici faktörlerini açıklıyoruz.


KNOW THE MAIN ORTHOPEDIC PROBLEMS OF HORSES
KNOW THE MAIN ORTHOPEDIC PROBLEMS OF HORSES

Atların başlıca ortopedik sorunları


Aşağıda, atları etkileyen ve kökeni genellikle besin açısından yetersiz bir diyetle ilişkilendirilebilen ana ortopedik sorunları listeliyoruz. Her zaman sağlıklı hayvanlara sahip olmak isteyenler için hayvan beslenmesi üzerinde kontrol sağlamak çok önemlidir. Yalnızca sağlıklı hayvanların iş işlevlerinde iyi performans gösterdiğini unutmayın.


Subkondral Kemik Kisti


Femorotibiapatellar eklemde çok sık görülmesine rağmen hayvan vücudundaki diğer kistik yapılarda da ortaya çıkabilir. Genellikle kistler ağırlık taşımanın yoğun olduğu yerlerde oluşur.


Uzmanlar hala hastalığa neyin neden olduğunu tam olarak anlamadılar, ancak ana tetikleyici faktörlerin kıkırdak travması ve kostokondrit lezyonları olduğunu öne sürüyorlar (aşağıda okuyun).


Uzuvların Açısal Deformitesi


Bu hastalık, hayvanın iskeletindeki kusurlarla karakterizedir, bazı kemiklerde lateral veya medial bir sapma vardır. Durum doğuştan veya edinilmiş olabilir, bu durumda atın yenidoğan yaşamında olur.


Tetikleyici olarak tanımlanan faktörler arasında hipotiroidizm, ossifikasyondaki kusurlar, uterusta kötü konumlandırma, travma veya malformasyon vardır. Çoğu durumda, hem ön hem de arka uzuvlar hastalıktan etkilenir.


Costochondritis Dissecans (OKB)


Bu, hayvanda kıkırdak bakımını ve endokondral kemikleşmeyi etkileyen metabolik bir hastalıktır. OKB hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, çeşitli eklem ve kemik problemlerinin gelişmesine yol açabilmesidir.


Bu durumu tetikleyebilecek başlıca faktörler arasında hayvanın yetersiz beslenmesi, diyetinde tükettiği minerallerde dengesizlik, aşırı hızlanmış büyüme ve kıkırdak travması sayılabilir.


Bilim henüz bunu kanıtlamamış olsa da, bu durumun gelişiminde rol oynayan genetik bir faktörün olması oldukça olasıdır. Hızlı büyüyen türlerden gelen hayvanların OKB'ye sahip olma olasılığı daha yüksektir.


tendon kontraktürü


Bu durum hem doğuştan hem de kazanılmış olabilir ve fleksör tendon bozuklukları ile birlikte duruş ve zayıflıktaki değişiklikler ile karakterizedir. Bu hastalığın gelişmesinde en etkili olarak tanımlanan nedenler, fetüsün rahimde kötü konumlandırılması, genetik problemler ve ayrıca embriyonik toksinlerin varlığıdır.


Hastalık, atlardaki duruş değişikliklerinin yanı sıra zayıflıkları ile karakterizedir. Hastalığın neden olduğu ağrılar, fizitis, doku hasarı, enfeksiyonlar ve hatta kronik osteoartrit gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Hayvana daha az ağrı ile daha fazla rahatlık sunmanın bir yolu, uzvun refleks olarak çıkarılması veya kas-tendon birimlerinin kısaltılmasıdır.


Bazı durumlarda tetikleyici faktör, kemik büyümesini etkileyen bazı besinlerin yetersiz beslenmesidir. Bu durumlarda, bu sorunu çözmeye odaklanan ayrı bir bakımın yürütülmesi esastır.


Servikal Vertebra Malformasyonu (“Woobler Sendromu”)


Omuriliğin sıkışması ve ayrıca nörolojik işlev bozukluğu yoluyla atları etkileyen çok ciddi bir hastalık. Bu komplikasyonun ortaya çıkmasına katkıda bulunabilecek faktörler, vertebra el bileği gibi eklem yüzeylerindeki osteokondriyatik lezyonların yanı sıra servikal vertebral malformasyonlardır.


Yetiştiriciler atlarda ilk belirtileri 6 ay ile 5 yaş arasında gözlemlerler. Bir uzman tarafından takip şarttır ve hastalığın sonucu fokal kompresif miyelopatidir.


Fizikit (Epifizit)


Physitis terminolojisi, hala genç olan atlarda bazı uzun kemiklerin büyümesini etkilediğinde Epifizit olarak yeniden adlandırılan metafiz diskinin büyümesinin osteokondrozunu ifade eder.


Bu sorunu tetikleyebilecek başlıca faktörler arasında yetersiz beslenme, toynak büyüme sorunları, büyüme diskini sıkıştırma işlemi ve ayrıca bozulmuş fetal pozisyon sayılabilir.


Atlarda beslenme faktörleri ve ortopedik problemlerdeki rolü


Atlarda ortopedik hastalıkların gelişimi ile beslenme faktörleri yakından ilişkilidir. Genel olarak durum, kemiklerde bir dizi deformasyona yol açabilen metabolik sorunları da içerir. Komplikasyonlar genellikle atın doğumu ile 18 aylık olması arasında kendini gösterir.


Bu klinik belirtiler, strese dayanamayan iskelet sisteminin büyümesine yansır. Besinlerin beslenme dengesizliği (fazla veya eksik), atlarda kemik ve kıkırdak sağlığını ciddi şekilde etkiler. Sorunlar, iskelet yapısının bileşenlerinin ve hatta hormonların ve enzimlerin mevcudiyetindeki değişikliklerden kaynaklanır.


Atların beslenme takibi, her hayvanın sahip olduğu ihtiyaçlar gözetilerek bir veteriner tarafından yapılmalıdır. Yemleme, atınızın sağlık koşullarındaki iyileşme veya kötüleşme belirtilerine göre dengelenmelidir.


Beslenme faktörüne ek olarak, özel ilgiyi hak eden iki faktör daha olduğunu vurgulamak önemlidir: genetik (konformasyon) ve çevre (çok fazla çaba gerektiren travmalar ve egzersizler). Atlarınızın sağlıklı kalabilmesi için tüm alanların düşünülmesi ve analiz edilmesi gerekir.


Veteriner İzleme


Atlarınızın mükemmel sağlıkta olduğundan emin olmak için sürekli veteriner gözetimi şarttır. Farklı bir şey fark edildiğinde, uzmanın veteriner röntgeni istemesi önemlidir. Ancak bu muayene ile profesyonel ortopedik bir sorun olup olmadığını anlayabilir.


Hayvanın ağrı ile yaşaması çok zor olmasının yanı sıra, olası hastalıkların tedavisine bir an önce başlanması sorunu çözme şansının olması için elzemdir. At sahipleri, ister yarışmalar için ister tarlada çalışmaya yardımcı olsunlar, hayvanlarının ortopedik sağlığına çok dikkat etmelidir.




Campervan Türkiye'yi ziyaret ettiniz mi?




bottom of page