top of page

Nalların önemi – Pratik bir rehber

At dünyasında "ayak yok, at yok" demek adettendir. Ve bir atın sahibi olmanız durumunda kendinize hızlıca sormanız gereken bir soru varsa, o da nallanma konusunda ne yapacağınızdır? Daha şimdiden sektörde çok tartışılan ve buna kendiniz karar vermek zorunda kalacağınız bir konu olan atınızı nallamak zorunda mısınız? Neden atınızı nallayın ve nasıl? En iyi uygulamalar nelerdir?


İşte atınızın nalını düzgün bir şekilde anlamak için bilmeniz gereken her şey !


The importance of horseshoes – A practical guide
The importance of horseshoes – A practical guide

Atını nallamalı mısın?


Atınızı nallamanın, bizim ayakkabılarımızda olduğu gibi, atın toynağını korumanıza izin verdiğini düşünmek adettendir. Ancak… biz onunla doğmadık. Peki her şeye rağmen atınızı nallamak doğal mı? At nalı seçiminin atınızın yaşına, cinsine, aktivite türüne, dinlenme, boş zaman veya çok sportif olmasına ve üzerinde geliştiği zeminin türüne bağlı olduğunu varsayalım. (pist, kutu, saha vb.).


Ne olursa olsun, atınızın dengesine, özel ihtiyaçlarına ve potansiyel lokomotor patolojilerine (tendinit, naviküler hastalıklar, vb.) göre en uygun at nalı türünü size söyleyebilecek olan nalbant ve veterinerdir. .).


Tayların, genç atların veya emekli atların çıplak ayakla bırakılabileceğini düşünmek adettendir. Tıpkı az hareket eden veya yumuşak zeminde hareket edenler gibi. Hatta dinlenme dönemlerinde, tatillerde veya kışın atlar.




Atınızı nallama zamanı geldiğinde ne düşünmelisiniz?


Nalbant atınızı incelemek ve neye ihtiyacı olduğunu görmek için geldiğinde, kendinize sormanız gereken birkaç soru olacaktır:


demir malzemesi


Plastik, alüminyum veya çelik ütüler tercih edilmeli mi? Genel olarak, çok yönlü, çoklu görev, uyması kolay, eğlence veya orta dereceli spor atları ve ortopedik ihtiyaçlar için oldukça ideal oldukları için çelik ayakkabılar en çok kullanılanlardır. Alüminyum ve plastik açıkça daha hassas ve rahat ütülerdir ve son teknoloji performans ve aletler gerektiren yarış atları için daha uygundur.


plaketler


Plakalar konulmalı mı? Bu koruma, daha fazla rahatlık için ayakkabı ile atın tabanı arasına eklenir. Bunlar, refakatçiniz için en rahat ama aynı zamanda en kırılgan olan plastik, silikon ve hatta deridir. Yine, bu zorunlu değildir ve atınızın kullanımına bağlı olacaktır.


garnitür


Bu, atın toynağında bırakılabilecek fazla demirdir. Korna sürekli büyüyor, her zaman biraz kenar boşluğu bırakmanız gerekiyor. Aksi takdirde, biraz çok küçük ayakkabılar giymek gibi… çok nahoş. Ancak, risk daha kolay ertelemektir. Yine, atınızın etkinliğine bağlı olarak bu kısma karar veren nalbanttır.


Kapak


Çubuğun genişliğine karşılık gelir. Klasik ortalama 8 mm olmakla birlikte atın ihtiyacına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ütü ne kadar geniş olursa, elbette o kadar rahat olur. Ancak aynı zamanda daha ağırdır, bu da egzersiz sırasındaki titreşim oranını ve yaralanma riskini artırır. Örtü, belirli patolojileri telafi etmek için yaygın olarak kullanılır, çünkü demir ne kadar ağırsa, belirli dengesizlikleri o kadar fazla dengeleyebilir. Bunu aşağıdaki "Patoloji durumunda atınızı nallamak" bölümünde daha ayrıntılı olarak tartışacağız.


demirin bükülmesi


Ütü ne kadar eğimli olursa, yuvarlanmayı, yürürken veya koşarken ayağın doğal olarak öne doğru sallanmasını o kadar kolaylaştırır. Bu hareket, yarışma atları veya spor aktivitesi yüksek olan atlar için gereklidir.




Atınızı nallamak nasıl çalışır?


Nalbant, nallamanın yukarısında budama işlemine geçer. Bu, biraz tırnaklarımız gibi sürekli büyüyen ve her zaman çok düzenli olmayan fazla boynuzun çıkarılmasından oluşur. Nalbant aynı zamanda atın dengesini de düzeltir ve böylece ata en iyi şekilde uyum sağlamak için nalını döşemeden önce çalıştırabilir.


Ayakkabı hazır olduğunda, nalbant ayakkabıyı atın toynağına yerleştirir ve boynuza çaktığı çivilerle tutturur. Çiviler ayağın duvarında daha yükseğe çıkar. Ayağın canlı bir kısmı etkilenmediği sürece, bu prosedür at için açıkça ağrısızdır.


Nalbant daha sonra ata zarar vermemek için çıkıntılı tırnak uçlarını keser. Kalan kısım kornaya katlanır ve gerekirse herhangi bir yaralanmayı önlemek için rendelenir.


At nalı, düzenli büyüyen boynuz nedeniyle geniş bir kurbağa için yaklaşık 6 ila 8 haftada bir, 40 ila 60 gün arasında yeniden yapılmalıdır .




Bir patoloji durumunda at nalı ne olacak?


Belirli atların çevrelerine veya aktivitelerine bağlı ihtiyaçlarının yanı sıra, at nalı, ayak, tendinit veya naviküler problemler gibi attaki belirli patolojileri telafi etmenin en iyi yollarından biridir.


Nitekim yukarıda bahsettiğimiz battaniye, at nalının ağırlığına (ne kadar genişse o kadar ağır) ve dolayısıyla atın ayağının eğimine doğrudan etki eder.


Örneğin ayakları dışa dönük panard atları veya ayakları içe dönük nakavt atlar, bu dengesizlik nedeniyle ayağın bir veya diğer tarafındaki tendonlara daha fazla baskı uygulama eğilimindedir. Ortopedik bir ayakkabı, ayağın bir tarafına veya diğer tarafına daha fazla ağırlık vermek için ayakkabının karşı ağırlığını kullanarak bunu yeniden dengelemeye yardımcı olabilir.






bottom of page